Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18.11.2020.

Dana 18. studenog obilježavamo jedan od najtužnijih dana i trauma u hrvatskoj povijesti. Obilježavamo dan kad je nakon 46 godina mira od završetka Drugog svjetskog rata počinjen prvi masovni ratni zločin u Europi, zločin koji je oživotvorio zabludjelu velikosrpsku ideologiju i agresivnu nacionalističku politiku Slobodana Miloševića, provedenu od strane Jugoslavenske narodne armije, lokalnih pobunjenika i paravojnih četničkih hordi.

Ovo je vrijeme spominjanja imena svakog ubijenog djeteta, žene, ranjenika, starca, mladića i muškarca, bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest. Ovo je vrijeme spominjanja žrtava koje su mučene, silovane i dehumanizirane, na najbestijalnije i za zdravu osobu, neshvatljive načine. Ovo je vrijeme zacjeljivanja naših srca na kojima će trajno ostati skriveni ožiljci.

Sjećati se zločina je naša odgovornost kako žrtve ne bi ostale zaboravljene, a zločinci bili privedeni pravdi. Zacjeljivanje rana je prilika da priznamo našu ranjivost, osjetimo snažniju povezanost i osvjestimo odgovornost jednih za druge.

Uz žrtve i zločince, sjećamo se i svjetla u dubokoj tami, odvažnih branitelja koji su se suprostavili višestruko nadmoćnijem neprijatelju, Vukovarske bolnice i njezinih liječnika i medicinskih sestara koji su pružali utočište i skrbili za sve ranjene, bez diskriminacije.

Neka naše rane iz prošlosti polako, ali sigurno zacijele, podsjete nas na osobnu i zajedničku odgovornost pružanja otpora svakom obliku laži, nasilja i mržnje. Neke žrtve budu trajan podsjetnik na uzajamnu ranjivost i odgovornost jednih za druge. Neka mali primjeri odvažnosti i čovječnosti pobude u nama vjeru, nadu i želju za izgradnju odgovornije budućnosti. Toliko im dugujemo.