UVODNA RIJEČ

Ideja o osnivanju Udruge hrvatskih diplomata (UHD) predstavljena je 16. lipnja 2011. godine s ciljem zaštite prava, interesa i dostojanstva hrvatskih diplomatkinja i diplomata, kao i dosljedno zalaganje za zaštitu diplomatske službe kao struke sa svojim specifičnim izazovima.

Udruga nastoji svojim djelovanjem promicati cjelovito obrazovanje diplomata i razvoj specifičnih diplomatskih vještina, posebno mladih kolegica i kolega kako bi mogli vjerodostojno i uspješno zastupati interese Republike Hrvatske u međunarodnoj zajednici.

U vrijeme globalnih izazova bez presedana poput pandemije Covid-19 i nakon razornog potresa u Hrvatskoj, naglasak smo stavili na važnost zaštite mentalnog zdravlja zaposlenica i zaposlenika. Zbog potrebe rada na daljinu, zalagali smo se za osnaživanje informatičke potpore u Ministarstvu.

U svojem radu nastojimo održavati kvalitetan dijalog sa svim dionicima koji svojim djelovanjem nastoje podići i održavati kvalitetu hrvatske diplomatske službe, kao što su Kabinet ministra i Glavno tajništvo MVEP-a, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Hrvatski diplomatski klub, Državna škola za javnu upravu i drugi. Naglasak stavljamo i na važnost podizanja svijesti i solidarnosti sa najranjivijim skupinama u društvu, poput beskućnica i beskućnika.

Udruga je otvorena za sve diplomatkinje i diplomate, kao i za pridružene članove, koji svojim aktivnim sudjelovanjem žele pridonijeti zaštiti prava, interesa i dostojanstva diplomatkinja i diplomata,  te cjelovitim obrazovanjem i razvojem omogućiti kvalitetnu budućnost diplomatske službe.