AKTIVNOSTI

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE 18.11.2020.

Dana 18. studenog obilježavamo jedan od najtužnijih dana i trauma u hrvatskoj povijesti. Obilježavamo dan kad je nakon 46 godina mira od završetka Drugog svjetskog rata počinjen prvi masovni ratni zločin u Europi, zločin koji je oživotvorio zabludjelu velikosrpsku ideologiju i agresivnu nacionalističku politiku Slobodana Miloševića, provedenu od strane Jugoslavenske narodne armije, lokalnih pobunjenika i paravojnih četničkih hordi. Ovo je vrijeme spominjanja imena svakog ubijenog djeteta, žene, ranjenika, starca, mladića i muškarca, bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest. Ovo je vrijeme spominjanja žrtava koje su mučene, silovane i dehumanizirane, na najbestijalnije i za zdravu osobu, neshvatljive načine. Ovo je vrijeme zacjeljivanja naših srca na kojima će trajno ostati skriveni ožiljci. Sjećati se zločina je naša odgovornost kako žrtve ne bi ostale zaboravljene, a zločinci bili privedeni pravdi. Zacjeljivanje rana je prilika da priznamo našu ranjivost, osjetimo snažniju povezanost i osvjestimo odgovornost jednih za druge. Uz žrtve i zločince, sjećamo se i svjetla u dubokoj tami, odvažnih branitelja koji su se suprostavili višestruko nadmoćnijem neprijatelju, Vukovarske bolnice i njezinih liječnika i medicinskih sestara koji su pružali utočište i skrbili za sve ranjene, bez diskriminacije. Neka naše rane iz prošlosti polako, ali sigurno zacijele, podsjete nas na osobnu i zajedničku odgovornost pružanja otpora svakom obliku laži, nasilja i mržnje. Neke žrtve budu trajan podsjetnik na uzajamnu ranjivost i odgovornost jednih za druge. Neka mali primjeri odvažnosti i čovječnosti pobude u nama vjeru, nadu i želju za izgradnju odgovornije budućnosti. Toliko im dugujemo

PREDAVANJE „KONVENCIJA UN-A O PRAVU MORA I AKTUALNA PITANJA RAZGRANIČENJA MORSKIH POJASEVA U ISTOČNOM MEDITERANU“ – ONLINE

Dana 12. studenog 2020. u organizaciji Udruge hrvatskih diplomata (UHD) u Velikoj multimedijskoj dvorani MVEP-a, putem digitalne platforme, doc. dr. sc. Trpimir M. Šošić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje na temu „Konvencija UN-a o pravu mora i aktualna pitanja razgraničenja morskih pojaseva u istočnom Mediteranu“. Prof. Šošić govorio je o ulozi međunarodnog prava u aktualnom sporu između Turske, Grčke i Cipra u istočnom Mediteranu te kako Konvencija UN-a o pravu mora iz 1982. godine (UNCLOS) definira ključne točke prijepora između suprotstavljenih strana. Nakon predavanja sudionici iz diplomatske mreže i Ministarstva uključili su se u raspravu.

ČESTITKA ZA DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA

Drage diplomatkinje i diplomati, članovi Udruge hrvatskih diplomata (UHD), drage kolegice i kolege, povodom obilježavanja 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja od srca vam upućujemo čestitku. Posebno smo zahvalni braniteljima koji su svoje živote položili u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske i darovali nam neprocjenjivi poklon za našu sadašnjost i budućnost – mir i slobodu. Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata

ODGOVOR HRVATSKE DIPLOMACIJE U DOBA KORONE VIRUSA I POGLED U BUDUĆNOST

U organizaciji Udruge hrvatskih diplomata (UHD) u ponedjeljak, 08. lipnja 2020. godine održana je, u povodu Dana hrvatske diplomacije, virtualna rasprava na temu odgovora hrvatske diplomacije u doba Korone virusa i usmjeravanja prema budućnosti. Uvodnu riječ sudionicima rasprave uputio je ministar vanjskih i europskih poslova RH dr. sc. Gordan Grlić-Radman čestitajući Dan hrvatske diplomacije. Tom je prigodom ministar Grlić-Radman istaknuo kako su hrvatski diplomati dali veliki doprinos osamostaljenju Hrvatske i njezinom učlanjenju u najznačajnije integracije i međunarodne organizacije, te kako i danas hrvatski diplomati nastavljaju ostvarivati značajan ugled i utjecaj Hrvatske u međunarodnom području. U virtualnoj raspravi sudjelovali su Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica za europske poslove, Gordan Markotić, načelnik Sektora u Tajništvu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU 2020 i Gordana Krpičak, voditeljica Službe za strance. Posebno su govorili o iskustvima i izazovima s kojima se suočavala hrvatska diplomacija, koja je nastojala kvalitetno odgovoriti na pitanja i probleme koji su se posebno pojavili tijekom predsjedavanja Republike Hrvatske Vijeće Europske unije I pojavom epidemije COVID-a19. Tijekom razgovora posebno je istaknuto kako je Republika Hrvatska uspjela ostvariti glavne ciljeve rotirajućeg predsjedanja. U raspravu su se putem video linka još uključili i veleposlanici iz Stockholma dr. sc. Siniša Grgić i Madrida Nives Malenica. U virtualnoj raspravi sudjelovalo je 30-tak diplomata iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te 40- tak diplomata iz hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništva. Razgovor je moderirala Natali Lulić, predsjednica UHD-a.

OBJAVA REZULTATA PRVOG ELEKTRONSKOG GLASANJA ZA PREDSTAVNIKE UHD-a

Poštovane članice i članovi Udruge hrvatskih diplomata (UHD), Po čl. 28 Statuta Udruge hrvatskih diplomata (UHD), objavljujemo rezultate prvog elektronskog glasanja za predstavnike UHD-a. Od 30 prikupljenih očitovanja podjela glasova je sljedeća: predsjednica: Natali Lulić – 25 glasova; Jasmina Kovačević-Čavlović – 5 glasova potpredsjednik: Robert Bogešić – 25 glasova Izvršni odbor: Ivana Skračić – 28 glasova; Indira Dužević-Radić – 27 glasova; Martina Mihovilić- Vračarić – 26 glasova; Saša Čvrljak – 24 glasa Zahvaljujemo se na suradnji. Natali Lulić izabrana predsjednica

SUSRET MVEP DR. SC. GORDANA GRLIĆA-RADMANA S PREDSTAVNICIMA UHD

Dana 19. studenoga 2019. godine ministar vanjskih i europskih poslove dr. sc. Gordan Grlić-Radman susreo se s predstavnicima Udruge hrvatskih diplomata Ivanom Velimirom Starčevićem, predsjednikom, Natali Lulić, Indirom Dužević Radić i Robertom Bogešićem, članovima Izvršnog odbora UHD-a. G. Starčević je zahvalio ministru na srdačnosti, otvorenosti i interesu kojeg pokazuje za pitanja profesionalizacije diplomatske službe te naglasio partnerski odnos koji Udruga želi imati s Ministarstvom u rješavanju svih pitanja vezanih za diplomatsku profesiju. On je istaknuo kako je Udruga usmjerena prvenstveno na rješavanje profesionalnih pitanja, zaštitu ugleda hrvatskih diplomata i afirmaciju duha zajedništva u njoj te da želi biti savjetodavnim partnerom Ministarstvu u pitanjima kojima se usmjerava razvoj diplomatske profesije. U tom smislu Udruga stavlja svoje potencijale na raspolaganje Ministarstvu i pripravna je pozitivno odgovoriti na svaki poziv za zajedničkom aktivnošću kojom bi se afirmirala diplomatska profesija. Gđa Lulić je istaknula kako je jedan od većih uspjeha Udruge utjecaj na reguliranje rodiljnog dopusta tijekom diplomatskog mandata diplomatkinja u inozemstvu. Želja je Udruge u narednom razdoblju osobito uključiti mlade diplomatkinje i diplomate, kako bi se bolje međusobno upoznali i povezali, izrazili svoja razmišljanja i ideje te kako bi se podigla svijest o važnosti razvoja diplomatske službe u budućnosti. Predložila je da Ministarstvo pripremi program obrazovanja i usavršavanja diplomata koji su zainteresirani ulagati u razvoj svojih profesionalnih i stručnih sposobnosti. Ministar je iskazao otvorenost za iznesene prijedloge, istaknuvši kako je u ovom trenutku najzahtjevniji prioritet MVEP-a predstojeće predsjedanje Vijećem EU. Od strane predstavnika Udruge izraženo je uvjerenje da će se ovakvi susreti s ministrom i drugim dužnosnicima MVEP-a na redovnoj osnovi nastaviti i u budućnosti.

HAPPY HOUR U RESTORANU&BARU TIME

U organizaciji Udruge hrvatskih diplomata (UHD) 30. listopada 2019. godine održan je u Restoranu & Baru Time Diplomatski Happy Hour, na kojem su sudjelovali članovi Udruge i zaposlenici Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). U ugodnoj atmosferi bara, nakon nekoliko uvodnih riječi predsjednika UHD-a Ivana Velimira Starčevića, članovi Udruge su razgovarali o aktivnostima i planovima koje su pred Udrugom. Posebna je bila prigoda da se zahvali pojedinim članovima UHD-a na predanom radu u UHD te njihovim predstojećim odlascima na mandate u hrvatsku diplomatsku mrežu. Tom prigodom su prihvaćeni i prijedlozi da funkcije predsjednika i potpredsjednika Udruge do izborne skupštine, koja se planira za ožujak 2020. godine, obavljaju Natali Lulić i Robert Bogešić. Dragi članovi UHD-a i zaposlenici MVEP-a, vidimo se na slijedećem Happy Hour druženju!

ODRŽAN PRVI SREDNJE-EUROPSKI SASTANAK SRODNIH SINDIKATA I UDRUŽENJA DIPLOMATA

U Budimpešti je 30. -31. svibnja 2019. godine na poziv mađarskog sindikata djelatnika službe vanjskih poslova održan prvi srednje-europski sastanak srodnih sindikata i udruženja diplomata. Sudjelovali su predstavnici austrijskog, češkog, hrvatskog, mađarskog i slovenskog sindikata ili udruge, dok su se ovaj put ispričali poljski i slovački kolege. U ime UHD-a sudjelovali su predsjednik Ivan Velimir Starčević i zamjenica predsjednika Danijela Žunec Brandt. Razmijenjena su iskustva u djelovanju diplomatskih sindikata i udruga, organizaciji službe vanjskih poslova i izazovima u zajedničkim nastojanjima na profesionalizaciji diplomatske službe. Unatoč zajedničkom cilju jačanja i zaštite diplomatske profesije i njenog integriteta, mogli smo vidjeti značajne razlike u stupnju organizacije službe vanjskih poslova kroz relevantno zakonodavstvo. Različita je i praksa pojedinih ministarstava vanjskih poslova u vezi plaća i drugih primanja, promicanja, transparentnosti itd, što uključuje i različite kriterije i način imenovanja veleposlanika. U razgovoru je bila naglašena zaštita ljudskih prava diplomata i njihovih obitelji. Predsjednik i zamjenica predsjednika održali su prezentaciju o radu UHD-a i organizaciji hrvatske službe vanjskih poslova, gdje su istakli nedostatak adekvatnog, modernog zakona o vanjskim poslovima kao najveći izazov. Austrija je ponudila domaćinstvo sljedećem susretu srednje-europskih diplomata u 2020. godini, što je od strane sudionika jednoglasno prihvaćeno.

ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA SINDIKATA SLOVENSKIH DIPLOMATA I UDRUGE HRVATSKIH DIPLOMATA

Ljubljana 18. travnja 2019. – Na poziv Sindikata slovenskih diplomata (SSD), izaslanstvo Udruge hrvatskih diplomata (UHD) boravilo je na radnom sastanku 18. travnja 2019. godine u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije u Ljubljani. U izaslanstvo SSD-a bili su Stanislav Sikošek, predsjednik sindikata, dr. Stanislav Raščan i Peter Golob, dok su u izaslanstvo UHD bili Ivan Velimir Starčević, predsjednik UHD-a, Danijela Žunec-Brandt, potpredsjednica UHD-a te članovi Izvršnog odbora Natali Lulić, Indira Dužević Radić i Robert Bogešić. Tijekom sastanka posebno su razmijenjena mišljenja o profesionalizaciji struke, kao i ulozi sindikata koji, za razliku od udruge, može u tom smislu imati daleko snažniji utjecaj. Hrvatsku stranu je posebno zanimao proces transformacije udruge u sindikat te s kakvim se problemima sada suočavaju članovi sindikata. Slovenska strana je naglasila kao važne elemente u radu sindikata reprezentativnost, angažiranost te ostvarivanje interesa diplomata u cilju zaštite i profesionalizacije diplomacije. Obostrano je naglašeno kako se u svojim aktivnostima nastoji podržati uspješna suradnja u okviru europskih integracija ali i zastupati zemlje u međunarodnim odnosima. Na kraju sastanka izaslanstva su se složila oko potrebe nastavka međusobne suradnje, uključujući povremene sastanke i posjete.

„HRVATSKI BOŽIĆ U VENEZUELI”

Zahvaljujući humanitarnoj akciji „Hrvatski Božić u Venezueli“ u organizaciji Udruge hrvatskih diplomata (UHD), dana 20. prosinca 2018. godine priređen je Božićni domjenak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu, na kojem su prikupljene donacije hrvatskih diplomata u vrijednosti od 1.500 kuna. Zahvaljujući donacijama, uz pomoć udruge „Zdenac“, pružena je pomoć za 23 potrebite hrvatske osobe i obitelji u Božićno vrijeme u Venezueli.

PREDSJEDNICA RH PRIMILA DELEGACIJU UHD-A

Predsjednica Republike Hrvatske primila je delegaciju UHD-a 28. studenoga 2018. godine na naš zahtjev, a u sklopu planiranih i zatraženih razgovora s najvišim dužnosnicima RH. Delegacija UHD-a predala je predsjednici Republike dokument „Stajališta Udruge u cilju profesionalizacije hrvatske diplomatske službe i podizanja razine radnih i ljudskih prava diplomata”, usvojen od strane članstva, na osnovu čega smo razmijenili mišljenja o aktualnoj situaciji u hrvatskoj diplomaciji. Kao što je navedeno u tom dokumentu, UHD se zalaže za profesionalizaciju hrvatske diplomatske službe i ostvarivanje punih radnih i ljudskih prava diplomata. Polazimo od toga da je diplomacija časna i odgovorna državna služba, te jedan od stupova hrvatske države. U tom smo se kontekstu osvrnuli i na dva aktualna zakona u izradi koji su relevantni za diplomatsku službu, a to su Zakon o vanjskim poslovima i Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Izaslanstvo je izrazilo želju da UHD bude aktivno uključena u izradu tih zakona. Kontinuirano nastojanje na jačanju kulture profesionalnosti i zajedništva, kao i časti i dostojanstva hrvatskih profesionalnih diplomata temeljni je cilj UHD-a. Pritom je naglasak na važnosti poštivanja etičkog kodeksa i izgradnji kvalitetnih međuljudskih odnosa među kolegama. Predsjednica je pokazala puno razumijevanje za prioritete i oblike djelovanja Udruge, kako formalne tako i neformalne, s ciljem afirmacije duha zajedništva, kolegijalnosti i pripadnosti hrvatskoj diplomaciji, tzv. esprit de corps. Hrvatski diplomati nedvojbeno će svojim znanjima, iskustvom i profesionalnošću dati svoj obol u provedbi zahtjevnog i izazovnog zadatka kao što je predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine. UHD smatra da će to biti najsloženije razdoblje u dosadašnjem razvoju hrvatske diplomatske službe i u tom je kontekstu upoznalo predsjednicu s planiranom organizacijom stručnog skupa na tu temu, koji bi se održao za Dan hrvatske diplomacije 2019. godine. Predsjednica je pružila podršku radu Udruge i njenim aktivnostima, koje uključuju organizaciju stručnog skupa na temu predstojećeg predsjedanja RH Vijećem EU.