AKTIVNOSTI

ČESTITKA ZA DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA

Drage diplomatkinje i diplomati, članovi Udruge hrvatskih diplomata (UHD), drage kolegice i kolege,

povodom obilježavanja 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja od srca vam upućujemo čestitku.

Posebno smo zahvalni braniteljima koji su svoje živote položili u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske i darovali nam neprocjenjivi poklon za našu sadašnjost i budućnost – mir i slobodu.

Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata

PORUKA MINISTRA GRLIĆA RADMANA POVODOM ZAVRŠETKA HRVATSKOG PREDSJEDANJA VIJEĆEM EUROPSKE UNIJE

Poštovani i dragi kolege, djelatnici hrvatske službe vanjskih poslova,

30. lipnja bio je posljednji dan hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Danas sam u Berlinu svom njemačkom kolegi Heiku Maasu predao palicu predsjedanja i stablo hrvatske masline, simbola mira i izdržljivosti.

Hrvatska diplomatska služba zaslužuje s ponosom se osvrnuti na proteklih šest mjeseci za kormilom Vijeća Europske unije. Suočili smo se s nezapamćenom svjetskom krizom novijeg doba.

U tim teškim okolnostima, slijedeći Vladinu politiku, zauzeli smo se za veću solidarnost i suradnju među državama članicama, osigurali funkcioniranje EU-a i donošenje odluka bez fizičkih sastanaka te ispunili jedan od glavnih ciljeva našega predsjedanja – nastavak politike proširenja EU-a na jugoistok kontinenta, što dugoročno jača sigurnost Hrvatske i Unije.

Zbog fleksibilnosti koju smo pokazali u koordinaciji odgovora EU-a na krizu i jačanju europskog jedinstva, pohvale našem predsjedanju stižu iz brojnih europskih glavnih gradova na svim razinama.

Svima vama, svakome članu hrvatske diplomatske službe, zahvaljujem najsrdačnije na osobnom samoprijegoru i trudu koji su urodili plodom i doveli do zajedničkog uspjeha.

Svatko je u okviru svoga djelokruga dao obol ovoj zadaći i bez te predanosti ne bismo danas osjećali zadovoljstvo i ponos.

Čast je biti ministrom vanjskih i europskih poslova u ovome povijesnom razdoblju.

Čestitam svima,

sa zahvalnošću,

vaš

Gordan Grlić Radman

ODGOVOR HRVATSKE DIPLOMACIJE U DOBA KORONE VIRUSA I POGLED U BUDUĆNOST

U organizaciji Udruge hrvatskih diplomata (UHD) u ponedjeljak, 08. lipnja održana je, u povodu Dana hrvatske diplomacije, virtualna rasprava na temu odgovora hrvatske diplomacije u doba Korone virusa i usmjeravanja prema budućnosti.

Uvodnu riječ sudionicima rasprave uputio je ministar vanjskih i europskih poslova RH dr. sc. Gordan Grlić-Radman čestitajući Dan hrvatske diplomacije.

Tom je prigodom ministar Grlić-Radman istaknuo kako su hrvatski diplomati dali veliki doprinos osamostaljenju Hrvatske i njezinom učlanjenju u najznačajnije integracije i međunarodne organizacije, te kako i danas hrvatski diplomati nastavljaju ostvarivati značajan ugled i utjecaj Hrvatske u međunarodnom području.

U virtualnoj raspravi sudjelovali su Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica za europske poslove, Gordan Markotić, načelnik Sektora u Tajništvu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU 2020, Gordana Krpičak, voditeljica Službe za strance i Marina Šutalo, voditeljica Ureda stalne predstavnice RH pri EU.

Posebno su govorili o iskustvima i izazovima s kojma se suočavala hrvatska diplomacija, koja je nastojala kvalitetno odgovoriti na pitanja i probleme koji su se posebno pojavili tijekom predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije i pojavom epidemije COVID-a19.

Tijekom razgovora posebno je istaknuto kako je Republika Hrvatska uspijela ostvariti glavne ciljeve rotirajućeg predsjedanja.

U raspravu su se putem video linka još uključili i veleposlanici iz Stockholma dr. sc. Siniša Grgić i Madrida Nives Malenica.

U virtualnoj raspravi sudjelovalo je 30-tak diplomata iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te 40- tak diplomata iz hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništva.

Razgovor je moderirala Natali Lulić, predsjednica UHD-a.

ČESTITKA U POVODU DANA HRVATSKE DIPLOMACIJE

U povodu Dana hrvatske diplomacije, 7. lipnja, Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata (UHD) upućuje čestitku:

Poštovane diplomatkinje i diplomati, članice I članovi UHD-a, kolegice I kolege,

u povodu obilježavanja Dana hrvatske diplomacije 7. lipnja, danom kojim se tradicionalno obilježava povijesni događaj iz 879. godine, kad je papa Ivan VIII uputio hrvatskome knezu Branimiru pismo, kojim ga izvješćuje da je u Rimu blagoslovio njega i cijeli hrvatski narod te mu priznao “zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom”,

sretan vam Dan hrvatske diplomacije, uz mnogo profesionalnih i osobnih uspjeha!

Srdačno,

Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata

ČESTITKA U POVODU DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja, na dan kada je konstituiran prvi, demokratski izabrani, Hrvatski sabor,

Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata (UHD) upućuje čestitku:

„Poštovane diplomatkinje i diplomati, članice i članovi Udruge hrvatskih diplomata, drage kolegice i kolege te drage suradnice i suradnici,

sretan vam Dan državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja!

Srdačno,

Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata.“

957-370

USKRŠNJA ČESTITKA

Drage kolegice i kolege,

Dragi prijatelji,

Nadam se da ste zdravo i dobro, svim patnjama usprkos. Patnja je prilika da osjetimo što istinski znači biti čovjek. Daje nam priliku da dublje osjetimo i razumijemo patnje i potrebe drugog čovjeka čime razvijamo sposobnost da mu istinski pomognemo.

U vrijeme borbe protiv nevidljivog neprijatelja i snažnih prirodnih sila, izvanjske okolnosti čine se bezizlaznim i izrazito neizvjesnim. S druge strane, uvjerena sam kako je ovo vrijeme jedinstvena prilika za popravljanje nas kao osoba, podizanje svijesti o patnjama drugog čovjeka i pružanje mogućnosti da umanjimo tu patnju. Time, iako možda nesvjesni, utječemo i mijenjamo svijet na bolje.

Stavljanjem potreba drugog čovjeka ispred vlastitih potreba, shvaćamo kako smo potrebni i važni, čime razumijemo našu osobnu misiju i smisao života. 

Želim vas potaknuti da učinite dobro djelo, pokušate razumjeti patnju i potrebu drugog čovjeka, pružite mu utjehu i ohrabrenje za bolji život. 

Osim mogućnosti pomaganja čovjeku, patnja je preduvjet za razumijevanje njezine suprotnosti, a to je istinska radost.

I zato, neka vam ovaj Uskrs, svim bolestima i patnjama usprkos, bude ispunjen zdravljem, zajedništvom i radošću, što nam omogućuje življenje smislenijeg i bogatijeg života!

Natali Lulić,
izabrana predsjednica Udruge hrvatskih diplomata 

DIPLOMATSKI RAZGOVOR “THE STORIES OF TWO EXCHANGE DIPLOMATS”

U organizaciji Udruge hrvatskih diplomata (UHD) 12. ožujka 2020. godine u Velikoj multimedijalnoj dvorani Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) održani su Diplomatski razgovori pod nazivom „THE STORIES OF TWO EXCHANGE DIPLOMATS“.

Uvodno je predsjednica Udruge Natali Lulić predstavila povijest i misiju Udruge i pozdravila g. Arne Hartiga, njemačkog diplomata i g. Fearghal O’ Maolagana, irskog diplomata, koji su za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije sekundirani u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Oni su podijelili svoja diplomatska iskustva, pravila i praksu njihovih diplomatskih službi po pitanjima zapošljavanja, rotacije, napredovanja i ostalih izazova vezanih uz odlazak na rad u inozemstvu, povratak u Ministarstvo i prateću organizaciju obiteljskog života. Naglasak su stavili na razvoj diplomatskih vještina u suvremenom svijetu i dali korisne savjete kako ulaganjem u obrazovanje, strane jezike i meke vještine diplomati mogu unaprijediti svoje izglede za uspješnu diplomatsku karijeru.

Diplomatske razgovore je moderirao član Izvršnog odbora UHD-a Saša Čvrljak.

Nakon prenesenih iskustava, savjeta i dobivenih odgovora, hrvatske kolegice i kolege izrazili su zahvalnost te iskazali interes za organizacijom sličnih događaja.

OBJAVA REZULTATA PRVOG ELEKTRONSKOG GLASANJA ZA PREDSTAVNIKE UHD-A

Poštovane članice i članovi Udruge hrvatskih diplomata (UHD),

Po čl. 28 Statuta Udruge hrvatskih diplomata (UHD), objavljujemo rezultate prvog elektronskog glasanja za predstavnike UHD-a.

Od 30 prikupljenih očitovanja podjela glasova je sljedeća:

predsjednica: Natali Lulić – 25 glasova; Jasmina Kovačević-Čavlović – 5 glasova

potpredsjednik: Robert Bogešić – 25 glasova

Izvršni odbor: Ivana Skračić – 28 glasova; Indira Dužević-Radić – 27 glasova; Martina Mihovilić- Vračarić – 26 glasova; Saša Čvrljak – 24 glasa

Zahvaljujemo se na suradnji.

Natali Lulić, izabrana predsjednica UHD-a

15. SIJEČNJA – DAN MEĐUNARODNOHG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE

Poštovane članice i članovi UHD-a, drage kolegice i kolege MVEP-a,

Čast nam je ispred Udruge hrvatskih diplomata (UHD) čestitati vam 15. siječnja – Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, dan kada se obilježava 28 godina od međunarodnog priznanja.

Ovim korakom Hrvatsku su priznale države Europske zajednice. Hrvatska je tog dana doživjela prvu veliku diplomatsku pobjedu u ratu i stvorila temelj za oslobađanje okupiranih dijelova, ali i mirnu reintegraciju.

Tog dana, 15. siječnja 1992. godine, sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Velika Britanija.

Ovim državama istoga dana istom odlukom pridružile su se Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. Slovenija, Litva, Ukrajina i Letonija bile su prve zemlje koje su od 26. lipnja do 14. prosinca 1991. priznale Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu, iako su bile zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate.

Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio 19. prosinca 1991., kada i Njemačka, ali je odluka Njemačke stupila na snagu 15. siječnja – danom priznanja i ostalih članica EZ-a.

Predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, 21. svibnja 1992. donio je odluke o osnivanju hrvatskih veleposlanstava u inozemstvu i to u Beču, Bonnu i Rimu. No, i prije međunarodnoga priznanja Hrvatska je i prije donošenja Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti od 25. lipnja 1991. godine počela otvarati svoja predstavništva na temelju odluke predsjednika RH u kojoj je istaknuto da se predstavništva osnivaju „radi promicanja interesa Republike Hrvatske, uspostavljanja i učvršćivanja njezinog državnog suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta“. Ta su predstavništva osnivana 1991. u Stuttgartu, Münchenu, Bruxellesu, Parizu, Tokiju, Washingtonu, Rimu i Londonu.

Kruna međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992.

Drage kolegice i kolege,

Činjenica je kako Republika Hrvatska od međunarodnoga priznanja do danas održava diplomatske odnose s većinom međunarodno priznatih zemalja svijeta te je postala aktivnom članicom mnogih europskih i svjetskih tijela, kao što su EU i NATO te međunarodnih procesa i inicijativa.

Zato vam želimo sretan 15. siječnja, dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i neka vas prati radost i mir u ispunjavanju zadataka koji su pred vama i u daljnjoj izgradnji samostalne, suverene i demokratske Hrvatske.

Izvršni odbor UHD-a

BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJE DRUŽENJE

Dana 19. prosinca 2019. godine u Maloj multimedijalnoj dvorani MVEP-a održano je Božićno-novogodišnje druženje članova Udruge hrvatskih diplomata (UHD) i kolegica i kolega MVEP-a.  

U opuštenoj atmosferi nazočni su razgovarali o aktivnostima i planovima koje su pred Udrugom.

Posebno je istaknuta potreba uključivanja više mladih diplomatkinja i diplomata, kako bi se, uz mogućnost izražavanja svojih razmišljanja i ideja, podigla svijest o važnosti razvoja diplomatske službe u budućnosti.

BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

Dragi članovi Udruge hrvatskih diplomata, drage kolegice i kolege,

U ime Udruge hrvatskih diplomata i u ime članova Izvršnog odbora UHD-a, želimo vama i vašim obiteljima čestit i blagoslovljen Božić te sretnu Novu, 2020., godinu.

Izvršni odbor UHD-a

Neka mir bude vaš dar na Božić i vaš blagoslov tijekom cijele godine!

 

NEFORMALNO DRUŽENJE U ORGANIZACIJI UDRUGE HRVATSKIH DIPLOMATA

U organizaciji Udruge hrvatskih diplomata (UHD) 27. studenog 2019. godine održano je u Velikoj multimedijalnoj dvorani MVEP-a neformalno druženje članova UHD-a i ostalih kolegica i kolega MVEP-a.

Uvodne riječi je nazočnima uputio dosadašnji predsjednik UHD-a Ivan Velimir Starčević, koji je čestitao predstojeće božićne i novogodišnje blagdane te je naglasio kako ovo druženje ima smisao da se sagledaju rezultati dosadašnjih aktivnosti, kao i planovi u daljnjem radu udruge.

U razgovorima je naglašeno kako UHD želi usmjeriti svoje potencijale na daljnjoj afirmaciji diplomatske profesije te je istaknuto, kao što je ukazano i prigodom susreta predstavnika UHD-a s ministrom Gordanom Grlić-Radmanom, kako UHD želi u daljnjim planovima i aktivnostima uključiti više mladih diplomatkinja i diplomata, kako bi se, uz mogućnost izražavanja svojih razmišljanja i ideja, podigla svijest o važnosti razvoja diplomatske službe u budućnosti.

Prisutni mladi diplomati podržali su prijedlog koji su predstavnici Udruge predstavili ministru Grlić-Radmanu o potrebi ulaganja u razvoj diplomatskih potencijala kroz razne oblike obrazovanja i stručnog usavršavanja.

SUSRET MVEP DR. SC. GORDANA GRLIĆA-RADMANA S PREDSTAVNICIMA UHD 

Dana 19. studenoga 2019. godine ministar vanjskih i europskih poslove dr. sc. Gordan Grlić-Radman susreo se s predstavnicima Udruge hrvatskih diplomata Ivanom Velimirom Starčevićem, predsjednikom, Natali Lulić, Indirom Dužević Radić i Robertom Bogešićem, članovima Izvršnog odbora UHD-a.

G. Starčević je zahvalio ministru na srdačnosti, otvorenosti i interesu kojeg pokazuje za pitanja profesionalizacije diplomatske službe te naglasio partnerski odnos koji Udruga želi imati s Ministarstvom u rješavanju svih pitanja vezanih za diplomatsku profesiju. On je istaknuo kako je Udruga usmjerena prvenstveno na rješavanje profesionalnih pitanja, zaštitu ugleda hrvatskih diplomata i afirmaciju duha zajedništva u njoj te da želi biti savjetodavnim partnerom Ministarstvu u pitanjima kojima se usmjerava razvoj diplomatske profesije.

U tom smislu Udruga stavlja svoje potencijale na raspolaganje Ministarstvu i pripravna je pozitivno odgovoriti na svaki poziv za zajedničkom aktivnošću kojom bi se afirmirala diplomatska profesija.

Gđa Lulić je istaknula kako je jedan od većih uspjeha Udruge utjecaj na reguliranje rodiljnog dopusta tijekom diplomatskog mandata diplomatkinja u inozemstvu. Želja je Udruge u narednom razdoblju osobito uključiti mlade diplomatkinje i diplomate, kako bi se bolje međusobno upoznali i povezali, izrazili svoja razmišljanja i ideje te kako bi se podigla svijest o važnosti razvoja diplomatske službe u budućnosti. Predložila je da Ministarstvo pripremi program obrazovanja i usavršavanja diplomata koji su zainteresirani ulagati u razvoj svojih profesionalnih i stručnih sposobnosti.

Ministar je iskazao otvorenost za iznesene prijedloge, istaknuvši kako je u ovom trenutku najzahtjevniji prioritet MVEP-a predstojeće predsjedanje Vijećem EU.

Od strane predstavnika Udruge izraženo je uvjerenje da će se ovakvi susreti s ministrom i drugim dužnosnicima MVEP-a na redovnoj osnovi nastaviti i u budućnosti.

DIPLOMATSKI HAPPY HOUR U RESTORANU & BARU TIME

U organizaciji Udruge hrvatskih diplomata (UHD) 30. listopada 2019. godine održan je u Restoranu & Baru Time Diplomatski Happy Hour, na kojem su sudjelovali članovi Udruge i zaposlenici Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

U ugodnoj atmosferi bara, nakon nekoliko uvodnih riječi predsjednika UHD-a Ivana Velimira Starčevića, članovi Udruge su razgovarali o aktivnostima i planovima koje su pred Udrugom.

Posebna je bila prigoda da se zahvali pojedinim članovima UHD-a na predanom radu u UHD te njihovim predstojećim odlascima na mandate u hrvatsku diplomatsku mrežu.

Tom prigodom su prihvaćeni i prijedlozi da funkcije predsjednika i potpredsjednika Udruge do izborne skupštine, koja se planira za ožujak 2020. godine, obavljaju Natali Lulić i Robert Bogešić.

Dragi članovi UHD-a i zaposlenici MVEP-a, vidimo se na slijedećem Happy Hour druženju!

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE HRVATSKIH DIPLOMATA (UHD)

Dana 10. listopada 2019. godine u Velikoj dvorani Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP RH) održana je Godišnja skupština Udruge hrvatskih diplomata (UHD).

Nakon što je potvrđen kvorum predsjednik UHD-a Ivan Velimir Starčević je podnio izvješće o aktivnostima Izvršnog odbora i predsjednika UHD-a u razdoblju od ožujka 2018. do svibnja 2019. godine.

Nakon njega, izvješće o financijskom poslovanju UHD-a za razdoblje od 28. veljače 2018. do 31. kolovoza 2019. godine podnijela je blagajnica UHD-a Indira Dužević Radić.

Tijekom skupštine pojedini članovi su iznosila svoja razmišljanja i stavove o profesionalizaciji službe vanjske politike, potrebi kvalitetnog uređenja sistematizacije u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, na problem nemogućnosti daljnjeg obrazovanja za službu profesionalnih diplomata te o zapošljavanju i drugim temama gdje UHD može aktivnije nastupiti u komunikaciji s nadležnim organima Ministarstva.

Posebno je istaknuta provedba neformalnih aktivnosti Udruge kako bi se motiviralo zaposlene u Ministarstvu da se uključe u aktivnosti UHD-a.

Zajednički je ocijenjeno kako su pred Udrugom nove mogućnosti da se aktivnije uključi u kreiranje i provedbu vanjske politike RH u suradnji s nadležnim organima MVEP-a, ponajprije s ministrom vanjskih i europskih poslova RH dr. Gordanom Grlić Radmanom, te s Hrvatskim diplomatskim klubom (HDK) i sindikatima koji djeluju u Ministarstvu.

ČESTITKA ZA DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI TE DAN HRVATSKIH BRANITELJA

Drage diplomatkinje i diplomati, članovi Udruge hrvatskih diplomata, drage kolegice i kolege,

u povodu obilježavanje 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja od srca vam upućujemo čestitku.

Posebnu zahvalnost iskazujemo svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote utkali u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske, kao i onima koji su patili, borili se i žrtvovali za bolju budućnost svih nas.

Izvršni odbor UHD

ČESTITKA UHD-A NOVOM MINISTRU MVEP-A

Poštovani gospodine ministre, srdačno Vam čestitamo na izboru na funkciju ministra vanjskih i europskih poslova RH te Vam želimo mnogo uspjeha u njenom obnašanju.

Naročito nas raduje činjenica da je na tu visoku funkciju izabran profesionalni diplomat i član Udruge hrvatskih diplomata.

U predstojećem su razdoblju pred hrvatskom diplomacijom vrlo zahtjevni izazovi i zadaci, pri čemu je najveći predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovici sljedeće godine, ali smo uvjereni da ćemo ih mobilizacijom svih naših potencijala uspješno obaviti.

Nadamo se da ćete imati vremena uskoro primiti izaslanstvo Udruge hrvatskih diplomata, kako bismo s Vama razgovarali o pripremama hrvatskih diplomata za predstojeće predsjedanje Vijećem EU i o daljnjoj profesionalizaciji diplomatske struke.

S poštovanjem,

predsjednik, potpredsjednica i Izvršni odbor UHD

ČESTITKA U POVODU DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom,

Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata (UHD) upućuje čestitku:

„Poštovane diplomatkinje i diplomati, članice i članovi Udruge hrvatskih diplomata, drage kolegice i kolege te drage suradnice i suradnici,

sretan vam Dan državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja!

Srdačno,

Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata.“

ČESTITKA U POVODU DANA HRVATSKE DIPLOMACIJE

U povodu Dana hrvatske diplomacije, 7. lipnja, Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata (UHD) upućuje čestitku:

Poštovane diplomatkinje i diplomati,

Danom hrvatske diplomacije 7. lipnja tradicionalno se obilježava povijesni događaj iz 879. godine, kad je papa Ivan VIII uputio hrvatskome knezu Branimiru pismo, kojim ga izvješćuje da je u Rimu blagoslovio njega i cijeli hrvatski narod te mu priznao “zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom”.

U to doba bilo je to najviše međunarodno priznanje, čime je, u današnjem smislu, Hrvatska priznata kao suverena država.

Poštovane kolegice i kolege,

sretan vam Dan hrvatske diplomaciju, uz mnogo profesionalnih uspjeha!

Srdačno,

Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata

ODRŽAN PRVI SREDNJE-EUROPSKI SASTANAK SRODNIH SINDIKATA I UDRUŽENJA DIPLOMATA

U Budimpešti je 30. i 31. svibnja 2019. godine na poziv mađarskog sindikata djelatnika službe vanjskih poslova održan prvi srednje-europski sastanak srodnih sindikata i udruženja diplomata.

Sudjelovali su predstavnici austrijskog, češkog, hrvatskog, mađarskog i slovenskog sindikata ili udruge, dok su se ovaj put ispričali poljski i slovački kolege. U ime UHD-a sudjelovali su predsjednik Ivan Velimir Starčević i zamjenica predsjednika Danijela Žunec Brandt.

 Razmijenjena su iskustva u djelovanju diplomatskih sindikata i udruga, organizaciji službe vanjskih poslova i izazovima u zajedničkim nastojanjima na profesionalizaciji diplomatske službe. Unatoč zajedničkom cilju jačanja i zaštite diplomatske profesije i njenog integriteta, mogli smo vidjeti značajne razlike u stupnju organizacije službe vanjskih poslova kroz relevantno zakonodavstvo.

Različita je i praksa pojedinih ministarstava vanjskih poslova u vezi plaća i drugih primanja, promicanja, transparentnosti itd, što uključuje i različite kriterije i način imenovanja veleposlanika.

U razgovoru je bila naglašena zaštita ljudskih prava diplomata i njihovih obitelji. Predsjednik i zamjenica predsjednika održali su prezentaciju o radu UHD-a i organizaciji hrvatske službe vanjskih poslova, gdje su istakli nedostatak adekvatnog, modernog zakona o vanjskim poslovima kao najveći izazov.

Austrija je ponudila domaćinstvo sljedećem susretu srednje-europskih diplomata u 2020. godini, što je od strane sudionika jednoglasno prihvaćeno.

USKRŠNJA ČESTITKA

Dragi članovi Udruge hrvatskih diplomata, drage kolegice i kolege,

U ime Udruge hrvatskih diplomata i svoje osobno ime želim vama i vašim obiteljima čestit i blagoslovljen Uskrs.

Ivan Velimir Starčević, predsjednik

SASTANAK IZASLANSTVA UDRUGE HRVATSKIH DIPLOMATA I SINDIKATA SLOVENSKIH DIPLOMATA

Ljubljana 18. travnja 2019. – Na poziv Sindikata slovenskih diplomata (SSD), izaslanstvo Udruge hrvatskih diplomata (UHD) održalo je radni sastanak 18. travnja 2019. godine u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije u Ljubljani.

U izaslanstvu SSD-a bili su Stanislav Sikošek, predsjednik sindikata, dr. Stanislav Raščan i Peter Golob, dok su u izaslanstvu UHD bili Ivan Velimir Starčević, predsjednik, Danijela Žunec Brandt, potpredsjednica te članovi Izvršnog odbora Natali Lulić, Indira Dužević Radić i Robert Bogešić.

Tijekom sastanka razmijenjena su mišljenja i iskustva o mogućnostima osnaživanja profesionalne diplomacije, kao i o ulozi i mjestu sindikata u diplomaciji, koji ima snažniju pregovaračku snagu od udruge.

Hrvatsku stranu posebno je zanimao proces transformacije udruge u sindikat te konkretni primjeri u kojima je sindikat pomogao svojim članovima te pri stvaranju dobrog ozračja povjerenja i solidarnosti među diplomatima.

Slovenska strana naglasila je važna načela kojima teži u radu sindikata, a to su transparentnost, predvidljivost, reprezentativnost i angažiranost.

Obostrano je istaknuto kako obje strane u svojim aktivnostima podržavaju uspješnu suradnju u okviru europskih integracija.

Na kraju sastanka izaslanstva su se složila o nastavku daljnje suradnje.

KONAČNI PRIJEDLOZI ZAKONA O SUSTAVU DRŽAVNE UPRAVE TE ZAKONA O IZMIJENAMA I DOPUNAMA ZAKONAO DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA

Poštovani članovi Udruge hrvatskih diplomata, poštovane kolegice i kolege,

u prilogu dostavljamo, vama na znanje, tekst konačnog prijedloga Zakona o sustavu državne uprave, te tekst konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, prihvaćenih na sjednici Vlade Republike Hrvatske dana 28. ožujka 2019. godine.

https://vlada.gov.hr/vijesti/decentralizacija-profesionalizacija-i-digitalizacija-drzavne-uprave/25611

S poštovanjem,

IO UHD

Konačni prijedlog Zakona o sustavu državne uprave
Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnim službenicima

O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O PLAĆAMA, DODACIMA I NAKNADAMA U SLUŽBI VANJSKIH POSLOVA

Poštovani članovi Udruge hrvatskih diplomata (UHD) i zaposlenici MVEP-a, u prilogu dostavljamo, za vašu informaciju, tekst nove Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o plaćama, dodacima i naknadama u službi vanjskih poslova (Narodne novine, broj: 15/201.
S poštovanjem,
IO UHD-a
Zagreb, 15. veljače 2019.

2019-02-13-Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o plaćama

HAPPY HOUR U RESTORANU & BARU TIME

U organizaciji Udruge hrvatskih diplomata (UHD) 1. veljače 2019. godine održan je u Restoranu & Baru Time Diplomatski Happy Hour, na kojem su sudjelovali članovi Udruge i zaposlenici Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

U ugodnoj atmosferi bara, nakon nekoliko uvodnih riječi predsjednika UHD-a Ivana Velimira Starčevića, članovi Udruge su razgovarali o aktivnostima i planovima koje su pred Udrugom.

Dragi članovi UHD-a i zaposlenici MVEP-a, vidimo se na slijedećem Happy Hour druženju!

SASTANAK SA V.D. GLAVNIM TAJNIKOM MVEP-A

Dana 1. veljače 2019. godine predstavnici Udruge hrvatskih diplomata Ivan Velimir Starčević, predsjednik, Danijela Žunec-Brandt, potpredsjednica i Natali Lulić, članica Izvršnog odbora održali su sastanak s v.d. glavnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Petrom Uzorincem.

Predstavnici UHD predstavili su g. Uzorincu ciljeve Udruge i upoznali ga s aktivnostima koje ona poduzima na afirmaciji interesa hrvatskih diplomata i punoj profesionalizaciji diplomatske struke te mu predali Stajališta za profesionalizaciju službe vanjskih poslova, koja je izradila Udruga u cilju zaštite dostojanstva hrvatskih profesionalnih diplomata i diplomatkinja.

G. Uzorinac je sa svoje strane izvijestio o naporima koji se ulažu u cilju obnove ljudskih resursa u središnjici Ministarstva, kao i o izradi objektivnih pokazatelja za mjerenje njihovih potreba u inozemstvu.

Dogovoren je stalan radni kontakt i razmjena mišljenja i u budućnosti, a od strane UHD je ponuđena suradnja Tajništvu MVEP-a pri rješavanju svih pitanja relevantnih za položaj i status profesionalnih diplomata, uključivši sudjelovanje predstavnika Udruge u stručnim povjerenstvima Ministarstva koja se tiču normativnih i drugih pitanja vezanih uz profesionalizaciju službe.

ISPRUŽENA RUKA POTREBITIMA

Dana 18. siječnja 2019. godine u MVEP-u održan je sastanak s. Ljilje Lončar, Misionarke Milosrđa i predsjednice Udruge Zdenac i predsjednika Udruge hrvatskih diplomata (UHD) Ivana Velimira Starčevića. Sastanku su nazočili i članovi Izvršnog odbora UHD (IO UHD) Robert Bogešić, Indira Dužević-Radić i Natali Lulić.

S. Lončar se, nakon sastanka s državnom tajnicom MVEP-a Zdravkom Bušić, zahvalila članovima UHD-a na donaciji, koja je prikupljena prigodom druženja članova UHD-a i zaposlenika MVEP-a povodom humanitarne akcije „Hrvatski Božić u Venezueli“.

Ta pomoć je, posredstvom Udruge Zdenac, uručena 23 potrebitim obiteljima u Božićno vrijeme u Venezueli, naglasila je s. Lončar. Na komentar predsjednika UHD-a kako je donacija u iznosu od 1.500 kuna u skladu sa skromnim mogućnostima hrvatskih državnih službenika/diplomata u Zagrebu, s. Ljilja je istaknula kako za hrvatske pojmove skroman financijski doprinos, u Venezueli ima puno veće značenje.

Donacija po obitelji odgovara jednoj prosječnoj venezuelanskoj plaći. Od toga puno je važnija povratna informacija hrvatskih iseljenika koji su osjetili snažnu zahvalnost i povezanost s matičnom državom Hrvatskom i njezinim narodom koji ih nije zaboravio.

Govoreći o djelatnosti Udruge Zdenac u Venezueli i prema osobama hrvatskog podrijetla, ali i prema drugim stanovnicima Venezuele, s. Lončar je istaknula kako se nastoji pomagati potrebitima kako djeci, kroz razne obrazovne i odgojne programe,tako i starijima i obiteljima.

U razgovoru je međusobno istaknuta kvalitetna suradnja koja je uspostavljena između predstavnika UHD-a i Udruge Zdenac te je izražen interes da se nastavi s takvim aktivnostima.

Izdvajamo nekoliko pisma zahvala koje su napisale hrvatske obitelji iz Venezuele:

Bog, dobar dan, moje ime je Irma Turkaly, putem ove poruke potvrđujem da sam primila 7.650 bolivara i također želim se zahvaliti za tu pomoć Hrvatskoj udruzi diplomata za podršku koju su nam pružali u ovim tako teškim trenucima.
Dobro je znati da imamo osobe s raspoloženim srcem koje su kanal blagoslova za braću koji se nalazimo u ovoj naciji.
Hvala i sretan dan.

Gospodo, Hrvatska udruga diplomata,
Ja, Ana Prece, osobna iskaznica broj 4.463.953, kći Mare Cule i Mato Prce, obraćam se Vama da Vam od srca zahvalim pomoć koju ste mi poslali u prosincu. Primila sam 7.650 bolivara od Vas i to mi je bilo veliko olakšanje. Od srca Vam zahvaljujem toliku pomoć jer situacija koju prolazim je teška.
Neka Vas Bog blagoslovi i vrati vam u zdravlju i divnim stvarima.
Srdačno,
Ana Prce Cule

Gospodo, Hrvatska udruga diplomata,
Šaljem Vam moje srdačne pozdrave i želim vam sretnu novu godinu. U ime svoje obitelji i u osobno ime želimo Vam izraziti zahvalu za vrijednu pomoć u iznosu od 7.650 bolivara koju smo primili.
Dirnuti smo tako velikom solidarnošću Vaše strane i s tim da možemo računati na ljude koji toliko brinu za hrvatsku zajednicu.
Velika hvala za svu Vašu podršku, opraštam se,
Marija Fabijancic Doricic

„HRVATSKI BOŽIĆ U VENEZUELI“ NA DJELU

Zahvaljujući humanitarnoj akciji „Hrvatski Božić u Venezueli“ u organizaciji Udruge hrvatskih diplomata (UHD), dana 20. prosinca 2018. godine priređen je Božićni domjenak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu, na kojem su prikupljene donacije hrvatskih diplomata u vrijednosti od 1.500 kuna.

Zahvaljujući donacijama, uz pomoć udruge „Zdenac“, pružena je pomoć za 23 potrebite hrvatske osobe i obitelji u Božićno vrijeme u Venezueli.

(Foto: Udruga Zdenac)

DVADESET I SEDMA OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE

Poštovani članovi Udruge hrvatskih diplomata (UHD), poštovane kolegice i kolege,

Na današnji dan, 15. siječnja 1992. godine, Republiku Hrvatsku, kao neovisnu i suverenu državu priznalo je dvanaest država članica tadašnje Europske zajednice, a nakon njih i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska, Norveška i Švicarska. Prije navedenog datuma priznanje su uputili Island (19. prosinca 1991.), Sveta Stolica i San Marino (13. i 14. siječnja 1992.), a tijekom jeseni 1991. godine Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija.

Priznanje Europske zajednice potaknulo je i niz drugih država te su do kraja siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku priznale ukupno 44 države te je tako Republici Hrvatskoj priznato mjesto među slobodnim nacijama.

Na današnji dan ujedno obilježavamo i 21. obljetnicu završetka mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Republika Hrvatska intenzivno se priprema za svoje prvo predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine, koje će uslijediti u iznimno zahtjevnom trenutku za svaku državu članicu EU-a.

Poštovani kolege i kolegice,

U ime Udruge hrvatskih diplomata želimo vam, sjećajući se 15. siječnja 1992. godine, uspjeha kako na putu diplomatske karijere, tako i na privatnom planu.

U ime IO UHD-a
Ivan Velimir Starčević

BOŽIĆNO DRUŽENJE I HUMANITARNA AKCIJA “HRVATSKI BOŽIĆ U VENEZUELI”

U organizaciji Udruge hrvatskih diplomata (UHD) 20. prosinca 2018. godine održano je u Maloj multimedijalnoj dvorani MVEP-a Božićno druženje i Humanitarna akcija “Hrvatski Božić u Venezueli”.

Uvodne riječi je nazočnima, članovima UHD-a i ostalim kolegicama i kolegama MVEP-a , uputio predsjednik UHD-a Ivan Velimir Starčević, koji je čestitao predstojeće božićne i novogodišnje blagdane te je naglasio kako ovo druženje ima i humanitarni smisao jer će se ovom prigodom prikupljati humanitarna pomoć za Hrvate u Venezueli.

O stanju u Venezueli i položaju Hrvata govorio je Miroslav Vučina , koji je 45 godina živio i radio u Venezueli te je posebno ukazao na aktivnosti Udruge “Zdenac” koja humanitarno pomaže Hrvate i drugo stanovništvo u Venezueli.

G. Vučina je naglasio kako u Venezueli djeluju dvije udruge koje pomažu stanovništvu, a to su udruge „Zdenac“ i Venezuelansko-hrvatskog prijateljstva i suradnje. Kroz aktivnosti udruga provodi se program solidarnosti, koji je prihvaćen i od strane venezuelanskih vlasti , a odnosi se na pomoć djeci i starijim osobama.

Pomoć se uglavnom odnosi na prikupljanje hrane, lijekova, odjeće i obuće i drugih potrepština, a posebno se nastoji provoditi dopunsko obrazovanje venezuelanske djece, naglasio je g. Vučina, pokazujući, pri tome, slajdove o aktivnostima udruga.

Govoreći o iseljavanju iz Venezuele, g. Vučina je kazao kako je dio obitelji emigrirao u Čile, Argentinu i Španjolsku, a mali broj je otišao u Hrvatsku zbog nepoznavanja jezika.

U nastavku je u svečanoj atmosferi nastavljeno druženje okupljenih.


PREDSJEDNICA RH PRIMILA IZASLANSTVO UHD-A

Predsjednica Republike Hrvatske primila je izaslanstvo Udruge hrvatskih diplomata (UHD) 28. studenoga 2018. godine na njihov zahtjev, a u sklopu planiranih i zatraženih razgovora s najvišim dužnosnicima RH.

Izaslanstvo UHD-a predalo je predsjednici Republike dokument „Stajališta Udruge u cilju profesionalizacije hrvatske diplomatske službe i podizanja razine radnih i ljudskih prava diplomata”, usvojen od strane članstva, na osnovu čega smo razmijenili mišljenja o aktualnoj situaciji u hrvatskoj diplomaciji.

Kao što je navedeno u tom dokumentu, UHD se zalaže za profesionalizaciju hrvatske diplomatske službe i ostvarivanje punih radnih i ljudskih prava diplomata. Polazimo od toga da je diplomacija časna i odgovorna državna služba, te jedan od stupova hrvatske države. U tom smo se kontekstu osvrnuli i na dva aktualna zakona u izradi koji su relevantni za diplomatsku službu, a to su Zakon o vanjskim poslovima i Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Izaslanstvo je izrazilo želju da UHD bude aktivno uključena u izradu tih zakona.

Kontinuirano nastojanje na jačanju kulture profesionalnosti i zajedništva, kao i časti i dostojanstva hrvatskih profesionalnih diplomata temeljni je cilj UHD-a. Pritom je naglasak na važnosti poštivanja etičkog kodeksa i izgradnji kvalitetnih međuljudskih odnosa među kolegama.

Predsjednica je pokazala puno razumijevanje za prioritete i oblike djelovanja Udruge, kako formalne tako i neformalne, s ciljem afirmacije duha zajedništva, kolegijalnosti i pripadnosti hrvatskoj diplomaciji, tzv. esprit de corps.

Hrvatski diplomati nedvojbeno će svojim znanjima, iskustvom i profesionalnošću dati svoj obol u provedbi zahtjevnog i izazovnog zadatka kao što je predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine. UHD smatra da će to biti najsloženije razdoblje u dosadašnjem razvoju hrvatske diplomatske službe i u tom je kontekstu upoznalo predsjednicu s planiranom organizacijom stručnog skupa na tu temu, koji bi se održao za Dan hrvatske diplomacije 2019. godine.

Predsjednica je pružila podršku radu Udruge i njenim aktivnostima, koje uključuju organizaciju stručnog skupa na temu predstojećeg predsjedanja RH Vijećem EU.


(Fotografije: Ured PRH)

HAPPY HOUR DRUŽENJE U RESTORANU & BARU TIME

Dana 12. listopada 2018. godine u Restoranu & Baru Time održan je, u organizaciji Udruge hrvatskih diplomata, Diplomatski Happy Hour, na kojem su sudjelovali članovi Udruge.
Uz čašicu vina Merlot započelo je druženje, koje je nastavljeno uz prigodnu večeru u povodu odlaska kolegice na mandat.
U ugodnoj atmosferi restorana, članovi Udruge su razgovarali o aktivnostima i planovima koje su pred Udrugom. Posebno su navedene mogućnosti suradnje sa sličnim udrugama iz Republike Slovenije, koja sada funkcionira kao sindikat te iz Republike Makedonije.
Članovi udruge iskazali su podršku radu Ministarstva na planu pripremanja predsjedavanja Republike Hrvatske Europskom unijom.
Vidimo se na slijedećem Happy Hour druženju!


ČESTITKA U POVODU DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja, Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata (UHD) upućuje čestitku:
„Poštovane diplomatkinje i diplomati, članice i članovi Udruge hrvatskih diplomata te drage kolegice i kolege,
sretan vam Dan državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja!
Srdačno,
Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata.“

ČESTITKA U POVODU DANA HRVATSKE DIPLOMACIJE

U povodu Dana hrvatske diplomacije, 7. lipnja, Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata opućuje čestitku:
“Poštovane diplomatkinje i diplomati,
sretan Dan hrvatske diplomacije uz mnogo profesionalnih uspjeha!
Srdačno,
Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata”.

ODRŽAN HAPPY HOUR U JAZZ&CABARET CLUBU KONTESA

Ususret Danu hrvatske diplomacije, dana 6. lipnja 2018. godine družili smo se uz fantastičan jazz band Marko Ramljak Band u odličnoj atmosferi Jazz & Cabaret cluba Kontesa.
Marko Ramljak svirao je materijale sa zadnjeg albuma Marko Ramljak Banda ”Mindset Live”, a u bandu su bili: Branimir Gazdik – bubnjevi, Vedran Ružić – bas gitara, Maasej Kovačević – klavijature, Hrvoje Rupčić – udaraljke, Lenart Krečič – sax i Marko Ramljak – violina.
Vidimo se na sljedećem Happy Hour druženje na jesen.
Želimo svima sretan Dan hrvatske diplomacije 7. lipnja!

TRIBINA “ŽENE U DIPLOMACIJI” – VELEPOSLANICA FRANCUSKE REPUBLIKE U RH Nj.E. CORINNE MEUNIER

Dana 10. svibnja 2018. godine održana je prva tribina na temu Žene u diplomaciji uz gostovanje francuske veleposlanice u RH Nj. E. Corinne Meunier.
Veleposlanica Meunier je govorila o svojoj bogatoj i raznovrsnoj diplomatskoj karijeri, o francuskoj grupi „Žene i diplomacija“ čija je članica te o iskustvu dijeljenja veleposlaničke dužnosti sa svojim suprugom Nj.E. Philippe Meunier-om.
Glavni naglasci njenog izlaganja bili su:
– Pitanje ravnopravnosti žena i muškaraca u diplomaciji je pitanje zaštite obitelji. Iz tog razloga treba dati svu priliku diplomatskim supružnicima da rade za vrijeme mandata ukoliko to žele. Francuska koristi cijelu diplomatsku mrežu država članica EU i EU DEL za pronalaženje zaposlenja supružnika ili za dobivanje radne dozvole.
– Model dijeljenja veleposlaničkog mjesta između supružnika je ocijenila kao pozitivno i rekla da time RH zapravo ima dva veleposlanika. Rekla je da oni nisu „veleposlanici na pola radnog vremena“ već da je jedan veleposlanik u sjeni dok je drugi šef predstavništva. Imaju zajedničku E-mail adresu tako da su kontinuirano upoznati sa svime i s lakoćom preuzimaju svoj termin šefa predstavništva. UK također ima ovu praksu dok je za Francusku RH prva. Zahvalila je hrvatskim vlastima na odobrenju i najvišoj podršci.
– Francusko udruženje „Žene i diplomacija“ postoji od 2008. godine sa ciljem razbijanja tzv. „staklenog stropa“ (glass ceiling) . Danas su redovni sugovornik svakom ministru vanjskih poslova i službi zaduženoj za kadrovska pitanja. Broje 280 članica i oko 30 muških „prijatelja“ udruženja.
– Dogodila se promjena načina razmišljanja (mindset) u francuskom MVP-u o važnosti položaja žena u društvu zahvaljujući djelovanju grupe „Žene i diplomacija“ i općim promjenama u francuskom društvu s jedne strane ali zanimljivo, kroz iskustvo razvojne suradnje gdje je postalo jasno da je osnaživanje žena u trećim državama središnja mjera za postizanje pozitivnih promjena u društvu.
– Danas je u francuskoj diplomaciji 26% veleposlanica i 18% direktorica (pomoćnica ministra) što predstavlja veliki napredak. Mijenja se i trend slanja veleposlanica na tzv. manje važne ili teške destinacije. Važno je da mlade žene u diplomaciji znaju da imaju sve mogućnosti.
– Objavljivanje „Diplomatskog godišnjaka“ („L’Annuaire Diplomatique“) sa životopisima svih diplomata je ustaljena praksa još od kralja Henrika IV  svima su dostupni profesionalni podaci o svakom diplomatu. Isto postoji kao fizička publikacija i dostupno je na intranetu.
– Ove godine uvedena su javna predstavljanja/audicije za veleposlaničke kandidate u MVEP-u što je povisilo transparentnost i jednake prilike za sve.
U živoj raspravi koja je uslijedila razmijenili smo mišljenja o:
– Oportunosti uvođenja kvota za žene u diplomaciji – prednosti i mane takvog pristupa.
– Pitanje „ženskih vrijednosti“ ili ženskog načina vodstva – što to znači i postoji li.
– Članstvu diplomata u političkim strankama što je u Francuskoj tradicionalno rijetkost.

ODRŽAN SASTANAK PREDSJEDNIKA UDRUGE HRVATSKIH DIPLOMATA I HRVATSKOG DIPLOMATSKOG KLUBA

Dana 23. travnja 2018. godine održan je sastanak između predsjednika Udruge hrvatskih diplomata Ivana Velimira Starčevića i predsjednika Hrvatskog diplomatskog kluba Smiljana Šimca.
Na sastanku su razmijenjene informacije o dosadašnjem radu i budućim planovima, kao i o mogućnostima suradnje između naše dvije organizacije.
Mogućnosti za suradnju su mnogostruke imajući u vidu naše komplementarne ciljeve i mnoge zajedničke članice i članove.
Dogovoren je nastavak konzultacija.

REDOVNA IZBORNA SJEDNICA SKUPŠTINE UDRUGE HRVATSKIH DIPLOMATA

Zagreb, 30. ožujka 2018. – Održana je redovna izborna sjednica Skupštine Udruge hrvatskih diplomata, na kojoj su na redoviti mandat, u trajanju od dvije godine, izabrani: predsjednik i potpredsjednica Udruge te članovi Izvršnoga odbora UHD-a. Iz sastava Izvršnog odbora izabrane su tajnica i blagajnica Udruge.
Za navedena mjesta izabrani su sljedeći članovi Udruge hrvatskih diplomata:
PREDSJEDNIK UDRUGE HRVATSKIH DIPLOMATA – Ivan Velimir Starčević
POTPREDSJEDNICA UDRUGE HRVATSKIH DIPLOMATA – Danijela Žunec Brandt
ČLANOVI IZVRŠNOG ODBORA UDRUGE HRVATSKIH DIPLOMATA – Robert Bogešić, Natali Lulić Grozdanoski, Ana Krivak, Ivana Porges, Goranka Primc, Indira Dužević Radić, Zdravko Stojanović, Dubravko Žirovčić
TAJNICA UDRUGE – Ana Krivak
BLAGAJNICA UDRUGE – Indira Dužević Radić

ODRŽAN DRUGI SUSRET “ŽENE U DIPLOMACIJI”

Dana 22.ožujka 2018. godine održali smo drugi sastanak grupe „Žene u diplomaciji“.
Zadovoljstvo nam je izvijestiti da broj sudionica raste, čast nam je da su nam se pridružile i dvije kolegice u mirovini kao i da smo ugostili dva muškarca u statusu „prijatelja grupe“.
Dogovorili smo daljnje aktivnosti o čemu ćemo na vrijeme poslati obavijest!
Također, podsjećamo na vrijedni istraživački rad kolegice dr.sc. Vere Tadić naslovljen „Uloga i doprinos diplomatkinja osnivanju i razvitku diplomacije RH 1991-2016“.
Pozivamo vas da ispunite kratku anketu za potrebe istraživanja. Anketa se nalazi na intranetu MVEP-a s datumom 12. veljače 2018. Za otvaranje linka za sad potrebno je imati gmail.
Link je slijedeći: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSekIe_eIiZR7zurV0nE-vACcgbrKj_mX053rZabLAotNJMZiQ/viewform

ODRŽAN PRVI “HAPPY HOUR” DRUŽENJA

U organizaciji Udruge hrvatskih diplomata održan je 15. ožujka 2018. godine prvi od, vjerujemo mnogih, „happy hour“ druženja. S obzirom na ovaj uspjeh, odlučeno je uz fini gin tonic i domaće rakije, da ćemo isto organizirati svaki mjesec.
O točnom vremenu ćemo vas informirati putem web stranice i plakata istaknutih na strateškim mjestima po Ministarstvu – ne samo na Zrinjevcu već i u Gajevoj i na Petretićevom trgu.
Veselimo se vašem dolasku!

ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA GLAVNOG TAJNIŠTVA MVEP-a I UDRUGE HRVATSKIH DIPLOMATA

Dana 19. veljače 2018. godine održan je sastanak predstavnika Izvršnog odbora Udruge hrvatskih diplomata s predstavnicima Glavnog tajništva MVEP-a. Svrha sastanka bila je uspostaviti suradnju UHD i GT, raspraviti pojedina pitanja u kontekstu profesionalizacije hrvatske diplomatske službe te dogovoriti nastavak suradnje oko aktualnih izazova s kojima se hrvatski diplomati susreću u svom radu. U otvorenom i prijateljskom duhu naglašena je važnost vraćanja dostojanstva, duha zajedništva i povjerenja u hrvatskoj profesionalnoj diplomaciji. U tom se kontekstu sastanak može ocijeniti otvorenim za suradnju i vrlo uspješnim.
Razmotreno je pitanje materijalnih uvjeta rada hrvatskih diplomata, točnije, visine plaća u zemlji te osnovica plaća i doprinosa koji se uplaćuju u mirovinski fond za vrijeme rada u inozemstvu. Na sastanku je razmotreno i pitanje (ne)transparentnosti kadrovske politike, koje je prema mišljenju mnogih diplomata jedan od ključnih izazova, a što se osobito odnosi na izbor djelatnika koji se upućuju na rad u DM/KU i izbor rukovodećih službenika. Izaslanstvo UHD-a je napomenulo kako je, osim rješavanja materijalnih uvjeta, uspostava standarda za profesionalizaciju hrvatske diplomacije ključan preduvjet za vraćanje dostojanstva, duha zajedništva i povjerenja te je izraženo uvjerenje da je kroz suradnju UHD-a i GT moguće uspostaviti i primjenjivati te standarde.
Upozoreno je na potrebu podizanja razine odgovornosti i iskoristivosti ljudskih resursa, reviziju Zakona o vanjskih poslovima i Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika.Vezano uz opsežan i zahtjevan posao izmjena i usklađivanja propisa, kojima se uređuju djelovanje hrvatske diplomatske službe i statusna pitanja hrvatskih diplomata, kao i u odnosu na rješavanje ostalih pitanja od interesa za diplomate, kao što su upućivanje na rad u inozemstvo, materijalne naknade itd, predstavnici UHD-a ponudili su suradnju i svaki oblik pomoći.