Dan hrvatske diplomacije, 7. lipnja

U povodu Dana hrvatske diplomacije, 7. lipnja, Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata (IO UHD) upućuje čestitku:

Poštovane članice i članovi UHD-a, diplomatkinje i diplomati, poštovane kolegice i kolege,

Danom hrvatske diplomacije, 7. lipnja, tradicijski se obilježava povijesni događaj iz 879. godine kada je papa Ivan VIII. uputio hrvatskome knezu Branimiru pismo kojim ga izvještava da je u Rimu blagoslovio njega i cijeli hrvatski narod, te priznajući mu “zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom”. U to doba bilo je to najviše međunarodno priznanje čime je, u današnjem smislu, Hrvatska priznata kao suverena država.

Od samog početka stvaranja hrvatske države tijekom Domovinskog rata, kao i u ostvarivanju kasnijeg članstva u Europskoj uniji i NATO-u veliku ulogu imala je hrvatska diplomacija.

Pred Hrvatskom je ostala još jedna zadaća – članstvo u OECD-u, Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta, nakon čega će moći reći da je u potpunosti zaokružila svoj međunarodni položaj.

U današnjem svijetu postoje brojni izazovi i prijetnje ne samo našem kontinentu, Europi, već i svijetu u cjelini. Dva su velika oružana sukoba nedaleko Hrvatske – ruska agresija na Ukrajinu i sukob na Bliskom istoku, kao i brojna druga žarišta i krizne točke.

Cilj je izbjeći veliki sukob kako bi budućim generacijama ostavili siguran svijet a upravo u tome veliku ulogu ima diplomacija.

Zato je pred hrvatskom diplomacijom važna ulogu u zaštiti Republike Hrvatske i interesa svih njezinih građana posebno od raznih prijetnji koje postoje u suvremenom svijetu, dijelom i zbog nevjerojatno brzog tehnološkog napretka, a kako bi se pritom snažilo hrvatsko gospodarstvo, vodilo računa o socijalnoj koheziji društva i unaprjeđenju položaja svih njezinih građana.

Poštovane kolegice i kolege,

sretan vam Dan hrvatske diplomaciju, uz mnogo profesionalnih uspjeha!

Srdačno,

Izvršni odbor Udruge hrvatskih diplomata