Sabor: Svečanost u povodu 8. listopada 1991.

Svečanom sjednicom, Hrvatski sabor u petak obilježava svoj Dan, 8. listopada u sjećanje na dan kad je Sabor 1991. godine donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom.

Svečanoj sjednici nazoče petorica bivših predsjednika Sabora – Vladimir Šeks, sudionik povijesne sjednice, Luka Bebić, Josip Leko, Željko Reiner i Božo Petrov, predsjednik i potpredsjednik Vlade iz vremena donošenja povijesne Odluke Franjo Gregurić i Mate Granić

Nazočni su i bivši premijeri Zlatko Mateša, Jadranka Kosor i Tihomir Orešković, bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić, jedini koji je obnašao dužnosti predsjednika Sabora, Vlade i države. 

U Sabornici su i premijer Andrej Plenković sa članovima Vlade, izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić, predsjednik Ustavnog suda, potpredsjednica EK Dubravka Šuica.

Na povijesnu sjednicu, zbog sigurnosnih razloga održanu u zgradi Ine u Šubićevoj, okupljene je podsjetio kratki tv prilog HRT-a, a iz kojeg je vidljivo da je sjednicom predsjedao i povijesnu Odluku pročita Vladimir  Šeks koji se prisjetio okolnosti koje su dovele do Odluke.

Okupljeni u Sabornici minutom su šutnje odali počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, preminulim predsjednicima Sabora Žarku Domljanu, Vlatku Pavletiću i Borisu Špremu, svim preminulim zastupnicima i svima koji su život dali za Hrvatsku, posebno hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata

Odana je i počast domovini, himnom Lijepa naša, koju je izvela klapa Sveti Juraj HRM.

Prije 30 godina, 8. listopada 1991., dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore u kojima je bilo državno vodstvo s dr. Franjom Tuđmanom, a srpska se agresija proširila na velik dio Hrvatske, Sabor je odlučio raskinuti sve državnopravne sveze s bivšom SFRJ.

Povijesnu odluku Sabor je donio jednoglasno, otvorivši put neovisnoj i samostalnoj državi.

(Hina)