Dan hrvatske diplomacije, 7. lipnja

Poštovane članice i članovi Udruge hrvatskih diplomata,

Drage kolegice i kolege,

Čestitam Dan hrvatske diplomacije  kojim se obilježava čin pape Ivana VIII koji je 7. lipnja 879. godine u svojem pismu blagoslovio kneza Branimira i hrvatski narod i priznao mu „zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom.“ Taj čin smatra se prvim međunarodnim priznanjem Hrvatske.

Pandemija Covid-19 i razorni potresi u Lijepoj našoj primorali su nas da izađemo iz svakodnevne rutine i zone komfora te potražimo snagu u unutarnjim resursima, primorani mijenjati sebe kao i naučene obrasce ponašanja. Produbljivanjem i proširivanjem unutarnjih resursa, osim što smo postali snažniji i otporniji na vanjske utjecaje, postali smo svjesniji vlastite ranjivosti. Sviješću o vlastitoj ranjivosti osvijestili smo patnje i potrebe drugih ljudi i tako uvidjeli nužnost snažnijeg povezivanja.

Usprkos i zahvaljujući pandemiji koronavirusa, uz pomoć digitalne tehnologije omogućen je rad od doma koji je ovisno o specifičnim potrebama ukazao na prednosti i uštede koje takav rad  donosi kako za zaposlenike tako i za Ministarstvo.

Tijekom protekle godine Udruga hrvatskih diplomata u dijalogu s upravom Ministarstva komunicirala je prijedloge za zaštitu zdravlja i sigurnosti zaposlenika; davala prijedloge za zaštitu i unaprjeđenje profesionalne  diplomacije; zalagala se za zaštitu dostojanstva zaposlenika i njihovih obitelji; povezivala  Ministarstvo i diplomatsko-konzularna predstavništva putem virtualnih predavanja o aktualnim temama iz međunarodnih odnosa; u suradnji s Udrugom Fajter provela humanitarnu akciju.

Želim nam sretan Dan hrvatske diplomacije i puno vjere kako vlastitim naporima, primjerom, odgovornošću, uz međusobnu potporu i suosjećanje, korak po korak, možemo mijenjati svijet unutar i oko sebe.

Natali Lulić

predsjednica Udruge hrvatskih diplomata (UHD)