Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, 05. kolovoza

Drage članice i članovi Udruge hrvatskih diplomata, drage kolegice i kolege,

Prošlo je dvadeset i sedam godina od kada su Hrvatska vojska i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja oslobodili okupirani Knin od agresije pod vodstvom Slobodana Miloševića, provedene od Jugoslavenske narodne armije i vodstva SAO Krajine, a čiji uzroci proizlaze iz hegemonističke i ekspanzionističke ideje Velike Srbije. Tom pobjedom omogućen je put prema razvoju mirne, sigurne, demokratske i europske Republike Hrvatske.

Srpsko stanovništvo je zbog manipulacija vodstva SAO Krajine konstrukcijama straha od „ustaša“ i Nezavisne Države Hrvatske, napustilo svoje domove, usprkos pozivima hrvatskog vodstva da to ne učine. Hrvatska država ulaže napore u obnovu tog područja i svi ljudi dobre volje pozvani su na povratak i uživanje prava i obaveza koja pripadaju svim hrvatskim državljanima.

Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja predstavlja zahvalnost prema braniteljima i obiteljima poginulih i nestalih koji su svoje živote žrtvovali kako bismo danas mogli živjeti u mirnoj, demokratskoj i europskoj Republici Hrvatskoj. Izražavamo sućut prema srpskim civilnim žrtvama zbog počinjenih ratnih zločina od strane pojedinih osoba, koji su nažalost ostali nekažnjeni. 

Neka nam sjećanje na taj dan bude poticaj stvarati Hrvatsku u duhu zajedništva pronalazeći rješenja za brojne izazove pred nama i tako osigurati bolju budućnost za sve njezine ljude, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili drugu pripadnost.   

Čestitamo Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

IO UHD-a