Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18.11.2021.

Jedna od najmoćnijih i najljepših stvari koje čovjek može učiniti u životu je staviti osobni interes u stranu, štititi i pomoći drugu osobu. To je u suštini ono što su učinili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu koji su žrtvovali svoje živote za nas i slobodu koju danas uživamo, u mjestima počinjenja najokrutnijih ratnih zločina, u Vukovaru i Škabrnji.

Sjećanje na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje prilika je prisjetiti se imena svake ubijene osobe i tražiti da zločinci budu privedeni pravdi.

Žrtva branitelja nas podučava i podsjeća na naše osobne misije koje imamo u ovom životu, na vrlinu službe koju bismo trebali živjeti, a to je davanje naspram primanja, zaštita drugih umjesto vođenja isključive brige o sebi samima. Živjeti u službi drugog i nečeg višeg od vlastitog ja, ne znači zanemarivanje ili poništanje sebe, ne radi se o izboru ili ja ili drugi, već upravo suprotno, radi se o nadopunjavanju osobnog, što pruža širi pogled na ono čega smo svi dio.

Žrtva branitelja pruža uzor pitati se svaki dan iznova, ne što trebam ja, već kome i za što sam potrebna ili potreban. To jest odgovornost koja ima svoju cijenu, ali više od toga to je dar ne biti samo ja, već puno više od samoga sebe.

Današnje vrijeme pandemije Covid-19, velikog broja oboljelih i umrlih, velikih političkih sukoba, netolerancije, nepoštivanja različitih mišljenja i ljudskog dostojanstva, pozivaju na potrebu stavljanja u službu drugih, zaštite svake osobe koja je stvorena jednaka sa svojim neotuđivim pravima.

Neka nam sjećanje na žrtve branitelja i sve žrtve Domovinskog rata bude tako trajan podsjetnik na našu odgovornost stavljanja u službu drugih i izgradnju čovječne i dostojanstvene sadašnjosti i budućnosti.