Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga 2022.

Drage članice i članovi Udruge hrvatskih diplomata (UHD), drage kolegice i kolege Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP RH),

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje prilika je prisjetiti se svih nevinih žrtava Domovinskog rata, bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest.

To je prilika prisjetiti se imena svake nevine žrtve i tražiti da počinitelji ratnih zločina budu privedeni pravdi. Na žalost do danas mnogi počinitelji ratnih zločina nisu odgovarali i trebamo ustrajati na njihovom privođenju pravdi.

Majke i očevi nestalih žrtava zaslužuju znati gdje su pokopana njihova djeca i važno je omogućiti im dostojanstven ukop.

Traume i rane preživjelih su prisutne i to je prilika da se međusobno povežemo i pomognemo jedni drugima u njihovom zacjeljivanju. Nitko ne smije ostati zapostavljen. Iako je bol snažna, prolazeći hrabro kroz nju i prevladavajući ju, iz nje možemo crpiti snagu i priliku za izgradnju sebe kao obnovljene, bolje i snažnije osobe.

Takva snaga je prilika za boljim razumijevanjem boli i patnje drugih, pomaganjem jedni drugima i izgradnju bliskijih međuljudskih odnosa.      

Neka sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje i sve žrtve Domovinskog rata bude trajan podsjetnik na besmisao rata, potrebu povezivanja, građenja mira i bliskijih odnosa.

Izvršni odbor UHD