Izvješće Udruge hrvatskih diplomata (UHD) za razdoblje od lipnja 2021. do ožujka 2022.

Pandemija Covid-19

U razdoblju od lipnja 2021. do ožujka 2022. godine, u uvjetima pandemije Covid-19 i istovremeno potrebe pronalaska odgovarajućeg smještaja za djelatnike uslijed obnove zgrade Ministarstva nakon potresa, Udruga hrvatskih diplomata (UHD) tražila je organiziranje smjenskog hibridnog rada za djelatnike, kao što je to bio slučaj na početku pandemije. To nije prihvaćeno odgovarajući kako su upitna sredstva za provedbu istoga i kako je potrebno uvoditi posebne mjere za smanjivanje rizika rada od doma. Proveli smo anketu u cilju istraživanja mišljenja o utjecaju koji Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova (Narodne novine, broj 121/21)  i Uputa ministra vanjskih i europskih poslova o provedbi te Odluke od 15. studenog 2021., ima na njihov profesionalni i radnopravni status. Rezultati ankete su pokazali oštru podijeljenost po pitanjima diskriminacije cijepljenih i necijepljenih, usmjeravanja cijepljenja samo na određeni segment stanovništva, testiranja i troškova testiranja. Većina članova je smatrala kako cijepljenje smanjuje rizik od teškog oboljenja, kako je strah opasniji od virusa za imunitet, kako bi trebalo uvesti hibridni oblik rada, kako je rizik od cijepljenja mali, kako rizik od preboljenja nije mali i kako trošak antigenskih testova nije opravdan. Jednoglasno 100% članova je podržavalo pridržavanje nošenja maski i održavanja socijalne distance.

Povećanje transparentnosti

Udruga je pratila provedbu poziva na iskaz interesa za raspored u diplomatsko-konzularna predstavništva te je davala konkretne prijedloge za unaprjeđenje procedura i povećanje transparentnosti. Upozoravali smo na važnost osiguravanja redovite i pravedne rotacije djelatnika iz diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Upozoravali smo na potrebu izrade plana zapošljavanja i razvoja informatičkih stručnjaka kako bi se pružila potpora digitalizaciji diplomatske službe, što su u aktualnim i budućim međunarodnim odnosima osnovni preduvjeti za aktivno sudjelovanje diplomata.

Dijalog s vodstvom Ministarstva

Dana 28. travnja 2022. u razgovoru predsjednice Natali Lulić i dopredsjednika Roberta Bogešića s Nevenkom Cujzek, ovlaštenom za obavljanje poslova glavne tajnice Ministarstva saznali smo o složenim i zahtjevnim postupcima obnove zgrade Ministarstva oštećene u potresu, koji se financiraju iz Fonda solidarnosti. Izvješteni smo kako je odlučeno preseliti zaposlenike u zgradu INA-e u Šubićevoj ulici i kako se procjenjuje da bi proces obnove trajao oko 2,5 godine.

Suočeni s ozbiljnim posljedicama stresa na djelatnike nakon potresa, Covida 19 i zahtjeva koje nalaže diplomatska služba u krajnje ozbiljnim međunarodnim okolnostima, predložili smo provedbu projekta „Ja i strah“ kojim bi se kroz praktične vježbe stabilizacije i svjesnosti, osvještavanje emocija i tijela učilo kanalizirati i komunicirati te procese. Predloženo je takav projekt provesti u suradnji s Državnom školom za javnu upravu. 

Izvješteni smo o planu provedbe dva natječaja  za prijem novih zaposlenika. Vezano uz projekt obrazovanja diplomata Cujzek je predložila da Udruga pripremi projekt obrazovanja diplomata koji bi se financirao iz europskih fondova u suradnji s Državnom školom za javnu upravu.

Dijalog s predstavnicima sindikata

Na njegovu inicijativu dana 18.5.2022. održan je sastanak Bojana Kolesara, povjerenika Novog sindikata u Ministarstvu s Natali Lulić, predsjednicom UHD-a i sa Jenny Oštarić-Vunjak, povjerenicom sindikalne podružnice Ministarstva uSindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.Razgovaralo se o potrebi unaprjeđenja transparentnosti i postavljanje jasnih kriterija za promaknuće djelatnika.

Ostalo

Od Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje zatražili smo postavljanje dodatnih mogućnosti za sigurno parkiranje bicikala na javnoj površini, ispred ulaza u Ministarstvo u Đorđićevoj 4. Uporno ih nastavljamo pismeno i usmeno podsjećati i požurivati do realizacije.

Za vrijeme proteklog dvogodišnjeg mandata Izvršnog odbora UHD-a u Udrugu se učlanilo 5 novih članica i članova i jedna pridružena članica.