Održan sastanak predstavnika UHD-a s glavnom tajnicom MVEP-a

Dana 28. travnja 2022. godine održan je sastanak predstavnika Udruge hrvatskih diplomata (UHD), predsjednice Natali Lulić i dopredsjednika Roberta Bogešića s gđom Nevenkom Cujzek, ovlaštenom za obavljanje poslova glavne tajnice Ministarstva, na zahtjev UHD-a.

Cujzek je uvodno govorila o složenim i zahtjevnim postupcima obnove zgrade MVEP-a oštećene u potresu, a koji se financiraju iz Fonda solidarnosti. Procjenjuje kako bi proces obnove trajao oko 2,5 godine.

Na upit Lulić o mogućnostima uvođenja rada od kuće, istaknula je kako su upitna sredstva za provedbu istoga, a potrebno je i uvoditi posebne mjere kako bi se smanjio rizik rada od kuće. Lulić je navela kako se ne smijemo ponašati kao da je pandemija Covid-19 nestala i kako je u okolnostima obnove i nemogućnosti pronalaska odgovarajućeg prostora za smještaj djelatnika, nužno osigurati rad na daljinu za one djelatnike za koje voditelji službe s obzirom na prirodu posla to procijene odgovarajućim.

Lulić je uručila informativne materijale o projektu „Ja i strah“, napominjući kako je važno osigurati zaposlenicima potporu u upravljanju stresom kojeg osim pandemije, potresa i obnove uzrokuje zahtjevna i delikatna diplomatska služba u vrijeme izrazito napetih i turbulentnih međunarodnih odnosa. Projekt obuhvaća provedbu četiri radionice  kojima bi se kroz praktične vježbe pružala psihološka potpora, vježbe osvještavanja reakcija tijela, emocija i intelekta na stres, njihova stabilizacija, učenje kanaliziranja i komuniciranje procesa.

U razgovoru je istaknuto kako bi takav projekt moglo provoditi Ministarstvo za svoje zaposlenike te u suradnji s Državnom školom za javnu upravu.

Cujzek je izvijestila kako je u planu provedba natječaja  za prijem novih zaposlenika. Lulić je predložila, u cilju motiviranja čim izvrsnijih studenata za ulazak u diplomatsku službu, da se u suradnji sa srodnim studijima diplomacije i međunarodnih odnosa organizira studijsko putovanje za talentirane studente kojima bi se predstavio rad Misije u Bruxellesu i središnjica Ministarstva. Cujzek je predložila da Udruga pripremi projekt obrazovanja diplomata koji bi se financirao iz europskih fondova u suradnji s Državnom školom za javnu upravu.

Bogešić je istaknuo  kako je Udruga, u tom kontekstu, stupila u kontakt s Diplomatskim klubom Fakulteta političkih znanosti Zagreb te kako postoje mogućnosti da se i Diplomatska akademija uključi u daljnje aktivnosti.

Zaključeno je kako postoje potrebe da se ovakvi sastanci održavaju češće kako bi se pridonijelo kvalitetnijem radu i organizaciji Ministarstva uz zadovoljstvo i motiviranost zaposlenika.