Poruka ministra Grlića Radmana povodom završetka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Poštovani i dragi kolege, djelatnici hrvatske službe vanjskih poslova,

30. lipnja bio je posljednji dan hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Danas sam u Berlinu svom njemačkom kolegi Heiku Maasu predao palicu predsjedanja i stablo hrvatske masline, simbola mira i izdržljivosti.

Hrvatska diplomatska služba zaslužuje s ponosom se osvrnuti na proteklih šest mjeseci za kormilom Vijeća Europske unije. Suočili smo se s nezapamćenom svjetskom krizom novijeg doba.

U tim teškim okolnostima, slijedeći Vladinu politiku, zauzeli smo se za veću solidarnost i suradnju među državama članicama, osigurali funkcioniranje EU-a i donošenje odluka bez fizičkih sastanaka te ispunili jedan od glavnih ciljeva našega predsjedanja – nastavak politike proširenja EU-a na jugoistok kontinenta, što dugoročno jača sigurnost Hrvatske i Unije.

Zbog fleksibilnosti koju smo pokazali u koordinaciji odgovora EU-a na krizu i jačanju europskog jedinstva, pohvale našem predsjedanju stižu iz brojnih europskih glavnih gradova na svim razinama.

Svima vama, svakome članu hrvatske diplomatske službe, zahvaljujem najsrdačnije na osobnom samoprijegoru i trudu koji su urodili plodom i doveli do zajedničkog uspjeha. Svatko je u okviru svoga djelokruga dao obol ovoj zadaći i bez te predanosti ne bismo danas osjećali zadovoljstvo i ponos.

Čast je biti ministrom vanjskih i europskih poslova u ovome povijesnom razdoblju.

Čestitam svima,

sa zahvalnošću,

vaš

Gordan Grlić Radman