IZVJEŠĆE UDRUGE HRVATSKIH DIPLOMATA (UHD) ZA RAZDOBLJE OD 2020. DO LIPNJA 2021. GODINE

U uvjetima pandemije koronavirusom tijekom 2020. godine do lipnja 2021. godine, Udruga hrvatskih diplomata (UHD) prilagođavala je svoje djelovanje ovisno o epidemiološkoj situaciji, zalažući se za: poticanje obrazovanja diplomata; zaštitu dostojanstva diplomata i njihovih obitelji; unaprjeđenje sigurnosti zaposlenika i brigu o mentalnom zdravlju; zaštitu profesionalnih standarda diplomatske službe; povećanje transparentnosti u pitanjima upravljanja ljudskim resursima; unaprjeđenje komunikacije s vodstvom Ministarstva i članstvom Udruge te pružanje pomoći ranjivim građanima Republike Hrvatske.

OBRAZOVANJE

U cilju poticanja obrazovanja diplomatkinja i diplomata organizirane su slijedeće aktivnosti:

  • Panel rasprava “Priče dva diplomata na razmjeni” koja je održana 12.3.2020. u Velikoj multimedijskoj dvorani za djelatnike Ministarstva, u kojoj su mladi irski i njemački diplomati na razmjeni podijelili svoja iskustva diplomatskog života.
  • Panel rasprava “Obilježavanje Dana hrvatske diplomacije”, 7.6.2020. – koja je održana koristeći web platformu Skype for Business na kojoj je uvodno govorio ministar, potom u panel raspravi sudjelovali državna tajnica za europske poslove, hrvatski koordinator predsjedanja Vijećem EU, voditeljica Službe za strance.
  • Panel rasprava “Konvencija UN-a o pravu mora i aktualna pitanja razgraničenja morskih pojaseva u istočnom Mediteranu” – koje je 22.10.2020. putem Zoom platforme održao doc.dr.sc. Trpimir M. Šošić, na Katedri za međunarodno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, za djelatnike Ministarstva i diplomatsku mrežu.
  • Panel rasprava “Budućnost SAD-a pod vodstvom predsjednika Bidena” u kojoj su 21.1.2021. o aktualnostima u američkoj politici govorili profesor i bivši veleposlanik Ivan Grdešić, dekan Fakulteta međunarodnih odnosa i diplomacije, Sveučilišta Libertas i vlp. RH u SAD-u Pjer Šimunović putem Zoom platforme.

 

ZAŠTITA DOSTOJANSTVA DIPLOMATA I NJIHOVIH OBITELJI

Nakon razornog potresa 29.12.2020. s epicentrom u Sisačko-Moslavačkoj županiji, uputili smo pismo ministru 4.1.2021. i upozorili na ugroženo mentalno zdravlje djelatnika. Predložili smo provođenje vježbi evakuacije i spašavanja te rad na daljinu za zaposlenike čija fizičku prisutnost u oštećenoj zgradi Ministarstva nije nužna. Nažalost, vježbe evakuacije nisu organizirane niti su poduzete aktivnosti za ublažavanje anksioznih stanja zaposlenika.

Nakon smrti Krešimira Kedmenca, člana Udruge i veleposlanika, pružili smo potporu njegovoj supruzi i djeci vezano uz: premošićvanje birokratskih prepreka za provedbu  prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, rješavanje prava na obiteljsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju; osiguranje prava djece prema Europskoj konvenciji o pravima osoba s poteškoćama u razvoju; eulog povodom posljednjeg ispraćaja na Mirogoju i objavu Posljednjeg pozdrava u Večernjem listu.

 

SASTANCI S VODSTVOM MINISTARSTVA

Dana 9.4.2021. održan je razgovor predsjednice Natali Lulić, potpredsjednika Udruge Roberta Bogešića i članice Izvršnog odbora Ivana Skračić s ministrom Gordanom Grlić-Radmanom. Ministar je predložio uključivanje UHD-a u predlaganje izmjena Zakona o vanjskim poslovima, čime je po prvi put pružena takva mogućnost od utemeljenja Udruge. Razgovarali smo o poteškoćama upravljanja ljudskim resursima i načinima kako ih premostiti.

Dana 14.6. 2021. održan je razgovor predsjednice i potpredsjednika Udruge s Glavnim tajnikom Ministarstva Sebastijanom Rogačem. Na temelju proučenih svjetskih znanstvenih istraživanja o dobrobitima koje hibridni rad od doma i iz ureda ima za zaposlenike i poslodavce, iznijeli su inicijativu za nastavak hibridnog rada, na što je GT ukazao kako je on čitao istraživanja koja pokazuju upravo suprotno te naveo zakonske i ostale poteškoće u provedbi te inicijative. Predsjednica je naglasila kako je moguće predložiti izmjene zakona, ako postoji volja, te kako bi MVEP kao specifično Ministarstvo s međunarodnom dimenzijom, trebalo biti model ostalim Ministarstvima primjenjujući rezultate ozbiljnih znanstvenih istraživanja za vrijeme nakon pandemije korona virusa.

Predsjednica je izrazila zabrinutost zbog činjenice kako nisu objavljeni rezultati za 5 mjesta iz natječaja broj 1, niti je ponovno objavljen poziv za ta mjesta u natječaju broj. 2. GT je odgovorio kako za neka od tih mjesta nije bilo prijavljenih kandidata pa nisu mogli objaviti imena, za jedno mjesto veleposlanik je zbog pandemije zaključio kako nije potrebno popunjavanje, a za jedno mjesto Povjerenstvo nije donijelo odluku o izboru te je ministar prihvatio odluku Povjerenstva. Potpredsjednik je iznio prijedlog da se rezultati natječaja objavljuju sa što potpunijim informacijama na što je GT odgovorio kako je to moguće provesti.

Prema rezultatima natječaja broj 2, objavljenim 16.6., vrlo općenito se u fusnoti navodi  kako za 38% radnih mjesta, od ukupnog broja objavljenih mjesta, nije bilo prijavljenih kandidata ili se odluka o kandidatu nije mogla donijeti, nažalost, ponovno bez navođenja konkretnog razloga i obrazloženja zašto Povjerenstvo nije moglo donijeti odluku o izboru profesionalnog diplomata.

MEĐUNARODNA I MEĐUINSTITUCIONALNA SURADNJA

U organizaciji sindikata zaposlenika MVP Češke 4.6.2021. godine održani su on line razgovori s kolegama iz sindikata državnih službenika Austrije, Češke, Mađarske i Slovačke. U razgovorima je sudjelovala i predsjednica Udruge. Glavna tema razgovora bila je situacija s COVID-19 u pojedinim državama i mjere koje se poduzimaju kao i inicijative za nastavak mogućnosti rada od doma koji je pokazao pozitivne učinke kako na zaposlenike tako i na Ministarstva. Govoreći o suradnji sindikata s poslodavcem, navedeno je kako je u pojedinim državama uključivanje sindikata u konzultacije oko izrade i primjene Zakona o službi vanjskih poslova regulirano kao zakonska obaveza.

Uspostavili smo kontakt sa studentskom udrugom Diplomatskog kluba Fakulteta političkih znanosti, čija je jedna od zadaća upoznavanje studenata s diplomatskom praksom.

 

POMOĆ ZA BESKUĆNIKE

U suradnji s Ministarstvom i Humanitarnom udrugom Fajter organizirali smo akciju prikupljanja donacija za beskućnike. Tako je u dva dana, ponedjeljak, 14. prosinca i četvrtak, 17. prosinca u prostorijama MVEP-a prikupljeno 25 paketa higijenskih potrepština, lijekova, zimske odjeće, obuće i hrane, prema konkretnim potrebama primatelja. Prikupljena je i novčana donacija članova UHD-a i djelatnika Ministarstva u iznosu od 1.600 HRK koja je uplaćena na račun Udruge Fajter. Predsjednik Udruge Fajter Mile Mrvalj, po završetku akcije zahvalio se zaposlenicima Ministarstva i preuzeo prikupljena sredstva radi njezine distribucije potrebitima.