Virtualna rasprava Budućnost SAD-a pod vodstvom predsjednika Bidena

U organizaciji Udruge hrvatskih diplomata (UHD) 21. siječnja 2021. godine održana je virtualna rasprava putem digitalne platforme Webex u kojoj su sudjelovali Nj.E. Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u i prof. dr. sc. Ivan Grdešić, dekan Fakulteta međunarodnih odnosa i diplomacije, Sveučilište Libertas u Zagrebu na temu „Budućnost SAD-a pod vodstvom predsjednika Bidena“.

Nakon uvodnih riječi predsjednica UHD-a Natali Lulić, pozvala je nazočne da se prisjetimo i posvetimo predavanje u čast pokojnom kolegi Filipu Vučku, veleposlaniku Hrvatske u Francuskoj, čiji se ispraćaj istovremeno održavao na zagrebačkom Mirogoju.

Moderatorica rasprave Martina Mihovilić Vračarić, članica Izvršnog odbora UHD-a je, nakon kratkog predstavljanja dvojice predavača, pozvala veleposlanika Šimonovića i prof. Grdešića da uvodno iznesu svoja mišljenja o perspektivi promjena američke vanjske politike nakon inauguracije novog predsjednika SAD-a Joe Bidena.

U raspravi, u koju su se uključivali pojedini veleposlanici i diplomati, predavači su posebno istaknuli kako će se promjene u američkoj unutarnjoj politici odraziti na vanjsku politiku u kojoj će doći do promjena u multilateralnim okvirima u kojima se SAD ponovno uključuju u Svjetsku zdravstvenu organizaciju i Pariški sporazum o klimatskim promjenama, redefinirati će se odnosi između EU i SAD-a, kao i odnosi UK i SAD-a, nakon procesa Brexita, a ostaje za vidjeti u kojoj mjeri će se mijenjati odnosi SAD-a prema Kini, Rusiji i Iranu.

U virtualnoj raspravi sudjelovalo je 40 tak hrvatskih veleposlanika i diplomata iz MVEP-a.